Sidor

måndag 12 november 2012

Bokprat i kvadrat

Eller i alla fall i triangel! :-) På en bussresa Stockholm-Kalmar tur och retur hinner man med lite...

Berg har inga rötter av Manne Fagerlind - pocketbok
Den krympande hustrun av Andrew Kaufman - ljudbok
Ok International av Jakob Ejersbo - novellix


Berg har inga rötter är en sällsam historia som handlar om bilden (och sanningen?) om livet som gått. Vilket ansvar har man själv för det som hänt? Blev det som man tänkt? Hur borde det egentligen ha varit? Lasse drabbas av alzheimer och utvärderar sitt liv, sjukdomen påverkar hans minne och upplevelser och till slut är man alldeles vilsen i de olika versionerna av historien som målas upp. Vad är sant, vad är önskat, vad är upplevt? Det är en ömsint berättelse om Lasses liv och det svåra i att inte minnas och kunna förstå det som händer. Gillar den!

Den krympande hustrun. En hysteriskt rolig berättelse med mycket allvar i botten. De absurda händelserna är lätta att fnissa åt, men det är också lätt att förstå symboliken och sensmoralen. En gripande vuxensaga där det absurda är alldeles naturligt. Att hitta Gud under soffan eller sin mamma uppdelad i hundra småmammor. Inget konstig alls, bara att hantera situationen. :) Historien som bär genom hela boken handlar om Stacy som krymper.. mer och mer varje dag. Ända till hon hittar tillbaka till sig själv och sitt värde, och hennes man ser henne på riktigt. Även här, Lever du ditt liv så som du vill leva det!

Ok International. En novell i Nordiska fyran i Novellix.
Shakila råkar ut för en bilolycka och blir gripen för smitning. Vi får en blick in i hennes liv och alla de människor som rör sig runt henne. Alla olika och med olika etiketter, men ändå och egentligen så lika. Eller rättare sagt, de ettiketter vi väljer är inte alltid de rätta/kloka/bästa. Inte en jättespännande historia, men läsvärd.

#enbokcirkelföralla

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar